Så identifierar du dåliga spelvanor

Dåliga spelvanor är ett ganska brett begrepp och kan innebära lite olika saker beroende på situationen och vem du pratar med. Det är samtidigt något som kan drastiskt påverka människors liv och är relativt vanligt. Det är därför viktigt att människor känner igen dåliga spelvanor och vet vad man ska göra åt det. Det kan gälla sitt eget spelande eller någon annans, men man bör ändå veta vilka tecken man ska hålla utkik efter.

Det innebär dåliga spelvanor

Dåliga spelvanor är som sagt ett ganska brett begrepp och kan vara både mildare och allvarligare problem. Första tecken kan vara att man försöker spela för att vinna tillbaka förlorade pengar, eller att man spelar för att försöka använda det som en inkomst. I grunden så bör man spela för att det är underhållande och roligt, det kan exempelvis fungera som en paus från vardagen. När det övergår till att kännas som ett jobb eller en syssla så kan det lätt börja gå fel. Det är då viktigt att man skär ned på spelandet, eller slutar helt.

Det kan du göra

Det allra viktigaste att göra när du eller någon i din närhet har spelproblem är att ta det på allvar. Man bör omedelbart minska på spelandet om det börjar bli något negativt. I vissa fall kan det vara bäst att avsluta spelandet helt. Där kan tjänster som Spelpaus komma till användning. Då kan man utesluta sig själv från alla spelbolag i Sverige som har en svensk licens. Den kan däremot inte spärra dig från utländska sajter som inte är anslutna till Spelpaus. Du kan välja hur länge du ska vara spärrad, exempelvis om du bara vill ta en kortare paus eller om du vill spärra dig tillsvidare på obestämd tid. Är du osäker på om det är rätt alternativ för dig kan du börja med att spärra dig en kortare period och sedan utvärdera hur det har gått.

Ofta enklare att märka av det hos andra

Det är ofta att vi snabbare märker av spelproblem hos andra än hos oss själva. Det är därför viktigt att du inte ignorerar det när du märker att en väPokertillbehör - Markern eller närstående är i riskzonen. Ta upp det och försök att inte vara fördomsfull, utan var tydlig med att du helt enkelt är orolig för deras välmående. Det finns också gott om experter och stödorganisationer, exempelvis Stödlinjen. Du kan ringa dit om du själv har spelproblem eller om du är anhörig till en som har det.

Spelbolag arbetar mer aktivt med ansvarsfullt spelande idag

En klar fördel idag är att spelbolagen själva tar det på större allvar och arbetar mer aktivt med att motarbeta spelmissbruk. På svenska spelsajter har du till exempel olika funktioner som du kan använda för att begränsa ditt spelande. Det gör det möjligt att bland annat kontrollera hur mycket tid eller pengar du kan spendera på exempelvis casino eller betting. Dessa funktioner måste alla spelbolag med en svensk licens erbjuda och det är bra att nyttja dessa, även om man inte känner att man är i riskzonen för spelproblem.